5 min read
18 Feb
18Feb

A 3rd party objektívek manapság már nem újdonság, a 20. század végén két jelentős márka kezdett bele a neves kamera márkák számára olcsóbb alternatívákat kínálni: Sigma és Tamron. Annak idején az olcsó üveg egyenlő volt az alacsony képi felbontás, avagy képélesség kompromisszumával, gyakran elviselhetetlen mennyiségű kromatikus aberráció (lila szín a képi kontrasztok határán) volt jellemző erős napfényes időben, a képi torzítás és a pontatlan autofocus teljesítmény is tapasztalható egyes esetekben.

Ahogy a piac nőtt, Sigma és Tamron a mennyiség mellett a minőségre is törekedni kezdett, és mára már a kameragyártókkal azonos minőséget tudnak kínálni. Ez annyit jelent, hogy néha árban kínálnak jobb megoldást, néha azonban olyan zoom-tartományt vagy blende nyílást kínálnak, amit a gyári palettán nem találhatunk meg. Természetesen a jobb ár már nem számít manapság semmilyen kontextusban az olcsó megoldásnak, Sigma és Tamron manapság nem az igazán olcsó hobbi-objektív, inkább a gyártókkal egy napon említendő kiváló alternatíva kompromisszumok nélkül. Ennél az oknál fogva a két gyártót ma nem boncoljuk tovább, hanem az őket követő egyéb kisebb gyártókat listázzuk és jellemezzük. 

Ahogy a gyártás-fejlesztés és az elektronikai komponensek gyarapodtak az objektívekben az évek során, az újabb versenytársak megjelentek:

Samyang

Először is meg kell jegyeznünk a Samyang hozzájárulását, amely talán a legismertebb ázsiai gyártó, de ez egy koreai cég, és nem egy kínai. A Samyang segített kikövezni az utat más ázsiai, harmadik féltől származó objektívmárkák előtt, az alább felsorolt gyártók rendületlenül próbálják utánozni sikerét.

Az 1972-ben alapított Samyang hosszú múltra tekint vissza az optikai alkatrészek gyártásában, bár az alacsony költségű lencsék gyártása sokkal újabb ajánlat. Minden külső gyártó kiindulópontja az alacsony költségű, alacsony kockázatú piacra lépés. Ennek legegyszerűbb módja az, ha elkezdjük a kézi élességállítási primerek gyártását egyszerű optikai képletekkel; Az IP-mentes kivitelek könnyen elérhetőek, viszonylag egyszerű gyártást és összeszerelést igényelnek.

Alacsony áron, nagy mennyiségben történő értékesítéssel lehetőség nyílik fenntartható piaci részesedés megszerzésére. Samyang 2008-ban kezdte ezt az utat a 85 mm-es f/1.4 DSLR-ekhez való kiadásával, és jó optikai eredményekről szerzett hírnevet egy sor kissé ezoterikus terméknél, különösen rövid gyújtótávolságnál. Lencséi számos különböző márkanév alatt jelentek meg, köztük a Rokinon, Walimex Pro, a Vivitar, a Quantaray, a Bower, az Opteka és a Phoenix. A Samyang objektívek a mai napig elérhetőek DSLR és MILC bajonettekre is, azonban az újabb modellek már természetesen kizárólag a tükör nélküli kamera modelleket támogatják.

Zhongyi Optics

  • Alapítva: 1984
  • Bajonettek: Canon EF, Canon M, Canon RF, Nikon F, Nikon Z, Sony E, Fujifilm X, Fujifilm GFX, Micro Four Thirds
  • Weboldal: Mitakon lenses

A Zhongyi Optics, más néven ZY Optics (és hivatalos nevén Shenyang Zhongyi Optical & Electronic Co., Ltd.) 1984-ben alakult vegyes vállalatként egy induló tőkét biztosító japán befektetővel. A vállalat azóta vezető, harmadik féltől származó lencsegyártóvá nőtte ki magát, amelynek székhelye a kínai Shenyangban található, amely körülbelül 60 mérföldre nyugatra található Észak-Koreától.

A cég mind a Zhongyi márka, mind pedig az ismertebb Mitakon márkanév alatt forgalmaz termékeket. A Mitakon márka magában foglalja a 2014-ben piacra dobott Speedmaster sorozatot, amely viszonylag megfizethető, nagy maximális rekesznyílású, nagy rekesznyílású objektívekből áll a fényképezőgépek széles skálájához, beleértve a Canon, Nikon, Sony és Fujifilm modelleket.

Viltrox

  • Alapítva: 2009
  • Bajonett: Canon EF-M, Sony E, Leica L, Micro Four Thirds, Fujifilm X, Nikon Z
  • Weboldal: Viltrox lenses

A Viltrox a lista egyik új gyermeke, 2009 óta gyárt optikai kiegészítőket. Az objektíveken kívül lámpákat és videomonitorokat is tartalmaz. A Shenzhenben, Kínai Népköztársaságban működő lencsék később valószínűleg az optikai alkatrészek beszerzésének speciális jellege miatt kerültek a piacra. Kezdeti próbálkozásuk valójában a rögzítő adapterek és telekonverterek tervezése volt, az objektívek pedig ennek természetes fejlődése. Ez a korai technikai szakértelem tulajdonképpen jót tett, mert megkönnyítette az AF-objektívek fejlesztését. A Samyanghoz hasonlóan a kezdeti termékek MF objektívek voltak, azonban nagyon gyorsan elkészítették első AF objektívjüket – a 85 mm f/1.8 -et –, amely versenyképes árú és jól fogadott.

A Viltrox képes kihasználni az alacsony gyártási költségeket, és sikereket ért el a Fuji és a Sony APS-C tükör nélküli rendszereinek tervezésében, ami ösztönzi a külső gyártókat, és ez lehetővé teszi ugyanazon objektív kialakítás használatát a különböző tartókon. Ahogy az eladások felpörögtek – és sikerült fenntartaniuk a jó minőségű gyártást –, irányzékaik az autofókuszos objektívek és a Sony, Nikon és Canon rendszerek teljes képkocka-konstrukciói felé kerültek. Sajnos több gyártótól nem kaptak hivatalos adatokat az autofocus programozásához, így úgynevezett reverse-engineering módszerrel találták ki, Fujifilm anno jól fogadta a kezdeményezést, Canon ellenben megtiltotta számukra az RF bajonettes objektívek forgalmazását. 

Jelenleg még mindig képesek tartani a relatíve olcsó árat, ellenben a legújabb 13 mm f/1.4 és 75 mm f/1.2 objektívek abszolút versenyképesek már a profi kameragyártók minőségével. Egyes korábbi modellek jellemzően kromatikus aberrációtól és tág blendén a képszéleken látványos soft képminőséggel voltak kompromisszumos megoldások.

Laowa

  • Alapítva: 2013
  • Bajonett: Canon EF, Canon RF, Canon M, Nikon F, Nikon Z, Sony A, Sony E, Leica M, Leica L, Pentax K, Fujifilm X, Fujifilm GFX, Micro Four Thirds
  • Weboldal: Laowa lenses

A Laowa a kínai Venus Optics gyártó (székhelye Hongkong) márkaneve, egy másik friss startup, amely 2013-ban kezdte meg működését. Állításuk szerint tervezőcsapatuk japán és német gyártóknak dolgozott, és – feltehetően – jól ismeri az objektívterveket.

A Venus Optics a Viltroxhoz hasonló utat járt be, mivel az MF állóképlencsékre összpontosított – általában szélesebb látószögű – egyszerű, de jó minőségű optikai kialakítással. Ezzel a megközelítéssel számos objektívrendszert céloztak meg az MFT-től az APS-C-n át az FullFrame-ig. Ez a megközelítés, ellentétben a Viltrox-szal, nem tartalmazta az AF-objektíveket, hanem azt tapasztalta, hogy szakértelmüket a filmek (mint például a Meike) és a tilt-shift objektívek, valamint az alacsony torzítású dizájn, a zoom és az ultragyors alapfények felé tolják ki. Úgy tűnik, ez a rés jól szolgálta, mivel globális profilja nőtt, feltehetően a megnövekedett eladások hátterében.

Kiemelkedő erősségük a makró-objektívek akár kétszeres (egyik objektív 5x) nagyítással, a nagylátószögű torzításmentes objektívek, illetve a cinema objektív gyűjteményük. 

Meike

  • Alapítva: 1997
  • Bajonett: Canon M, Canon RF, Canon EF, Nikon F, Nikon Z, Sony E, Fujifilm X, Leica L, Micro Four Thirds
  • Weboldal: Meike lenses

A Meike egy nem túlságosan eltérő márka a Viltroxtól, 2007 körül kezdte el saját márkás fényképezőgép-termékeinek gyártását, bár a gyökerei 1997-ig nyúlnak vissza. Ennek ellenére volt egy kialakulóban lévő objektív részlege, amely nem igazán hozott létre figyelemre méltó megjelenés 2017 körül, és elképzelhető, hogy az közötti időszakot alacsony volumenű, márka nélküli, közvetlen vásárlói értékesítés jellemezte.

Azonban a Micro Four Thirds (MFT) moziobjektívek 2018-as megjelenése – figyelemreméltóan hasonlít a Kickstarter által finanszírozott Veydra-hoz – vezetett ahhoz a találgatáshoz, hogy lemásolták, mielőtt a Veydra végül összecsukta volna. Minden bizonnyal szokatlan az objektívek gyártását MFT moziobjektívekkel kezdeni, bár ma már az MF objektívek széles választéka áll rendelkezésre az összes alaptartozékban, amelyek rövid gyújtótávolságot céloznak meg. Egy AF objektív (85 mm) van E, EF és Z foglalatban, bár ebben a tekintetben jelentősen le van maradva a Viltrox mögött.

Yongnuo

Továbblépve egy névre, amelyet minden feltörekvő portréfotós ismer: Yongnuo. Sokak által kedvelt alacsony költségű, nagy „pop”-ja, a világítás, a Yongnuo villogóiról és kioldóiról vált ismertté, és olyan világítási rendszert kínál, amely fantasztikus eredményeket produkál a márkanevek árának töredékéért. A 2006-ban alapított, és szintén Shenzhenből származó cég jelentős sikereket ért el világításával, de nem szerzett túl nagy hírnevet objektívei (vagy fényképezőgépei) miatt.

2014-től kezdődően az olcsó – sőt riasztóan olcsó – objektívek sorozatának gyártásával hívta fel magára a figyelmet, amelyek alapvetően olyan jól ismert objektívek klónjai, mint a Canon 50 mm f/1.4. A Yongnuo „klónozási” erőfeszítései kezdetben az EF és F DSLR-tartókra összpontosultak, majd az E-, RF- és Z-tartókra terjeszkedtek.

7artisans

  • Alapítva: 2015
  • Bajonett: Canon M, Canon R, Canon EF, Nikon Z, Sony E, Leica M, Leica L, Micro Four Thirds
  • Weboldal: 7artisans lenses

A 2015-ben alapított 7artisans a kamera-támogatások szélesebb skáláját kínálja, ismét nagy látószögű, gyors és moziobjektíveket, mindezt észrevehetően nagyon alacsony áron.

Sajnos a sokkolóan olcsó árak több kivetnivalót is hagynak maguk után: Korai modellek például nem csak optikailag kizárólag hobbi minőséggel bírtak, a gyártás-minőség is darabonként változó volt, egyesek olajat találtak az üvegek között, egyesek meglazult csavarokról írtak véleményt. Mára már sokkal megbízhatóbb modelleket kínál, köztük például a 35 mm f/0.95 manuális MILC objektívet APS-C bajonettekre. 

TTartisan

  • Alapítva: 2019
  • Bajonett: Canon M, Canon RF, Nikon Z, Sony E, Leica M, Leica L, Fujifilm X, Fujifilm G, Hasselblad XCD, Micro Four Thirds
  • Weboldal: TTartisan lenses

A TTArtisan-t 2019-ben alapították, és számos Leica-M full-frame objektívet, rögzítőadapterekkel, valamint számos APS-C rögzítésű objektívet és két már AF objektívet is gyárt. Ezek általában széles látószögű, gyors vagy ezoterikus tervek keverékei.

Míg a TTartisan és a 7artisans név utalhat a két cég közötti kapcsolatra, a kapcsolat csak a történetükben van – a Fotobargain azt írja, hogy a TTartisan-t a 7artisans egyik társalapítója alapította, aki úgy döntött, hogy kivál és rivális márkát alapít (talán hasonló a Dassler fivérek viszályához és az Adidas és Puma létrehozásához).

A TTartisan elindítása után a 7artisans közleményt tett közzé a honlapján, hogy ügyfeleit ne zavarja meg az új cég. Tapasztalatok alapnán a TTartisan kiegyensúlyozottabb gyártás-minőséget és egy hajszálnyit magasabb színvonalat képvisel.

AstrHori

  • Alapítva: 2018
  • Bajonett: Canon M, Canon RF, Nikon Z, Sony E, Leica L, Fujifilm X, Fujifilm GFX
  • Weboldal: AstrHori lenses

A 2018-ban alapított AstrHori szintén több szerelvényen halad, de a Fuji középformátumú GFX-ét is tartalmazza kínálatában. Az AF-modellek nem jellemzőek náluk, bár nemrég érkezett meg a 85 mm f/1.8.

Nisi

  • Alapítva: 2005
  • Bajonett: Canon E, Canon RF, Nikon Z, Sony E, Leica L, Fujifilm X, Micro Four Thirds
  • Weboldal: Nisi lenses

A Nisi objektívek még nagyon az elején járnak az objektív piacnak, ellenben a cég 2005-ben alakult kínában elsősorban magas minőségű szűrőüvegeket kínálni. 2021-ben kijött a full frame 15 mm f/4 manuális objektív kiváló képminőséggel, majd 2022-ben a 9 mm f/2.8 APS-C és MFT bajonettes verzió követte. 

A Nisi objektívek egyik jellegzetessége, hogy már szinte teljesen tág blendén is tökéletes nap-csillag formát rajzolnak, 1-2 léptéket behúzva a blendét pedig már abszolút látványos eredményt produkálnak. 


Forrás: Petapixel.com

Comments
* The email will not be published on the website.