3 min read
13 Feb
13Feb

Fotózás alapja: végy egy jó állványt - mai napig vitatott téma, véleményem szerint erősen téma és felszerelés is válogatja, hogy kell-e állvány, milyen állvány kell, és mennyit érdemes rászánni.

Mihez kell állvány?

Az állvány régen a fotózás alapját képezte, ugyanis a szűk blende és a kevésbé érzékeny negatívok miatt másodperces, vagy perces záridőkről volt szó. Manapság is igaz a mondás: hosszú záridőhöz állvány kell - ilyen egyszerű! 

Amennyiben a fényviszonyok nem engedik az 1/(full frame gyújtótáv mm) másodperces vagy annál gyorsabb záridőt, mindenképp javasolt a táskából elővenni a háromlábút és azzal kísérletezni tovább tűéles (mert a tűvel gyakran megvágjuk magunkat) képekhez. 

Például full frame 50 mm objektívvel (APS-C 33 mm, MFT 25 mm) a kritikus záridő ökölszabály szerint az 1/50 s, ezt javíthatja egy OIS/VR/VC/IBIS képstabilizátor, ezzel ellentétben egy remegős kéz pedig ronthatja, mindenkinek magában kell kitapasztalnia, mit képes kézből kifotózni bemozdult eredmény nélkül.

Másik szituáció amikor a téma követeli: csillagok alkotta körök az égen (star trails),  vízesés vagy patak elmosása, embertömeg összemosása, stb.

Milyen állvány kell?

Nos az állványnak általában két fő része van: a lábak és a fej. A lábak anyaga, tag-száma (hányszor lehet összecsukni), robusztussága adja meg, hogy milyen környezetben akarjuk azt állványt használni. Egy négytagú (3 helyen nyit-zár egy lábon) carbon állvány 10-11 réteg szénszállal például kellően könnyű és masszív a tájfotózáshoz, azonban kevésbé kompakt utazni. Egy alumínium állvány elég otthoni használatra a súlya miatt, egy 5 tagú (4 helyen nyit-zár a lába) állványt pedig általában utazó állványnak tekinthető.

Az állvány feje is lehet többféle: hagyományos 3 tengelyes, gömbfej, panoráma-fej, gimbal-fej, stb. A 3 tengelyest körülményes állítani, azonban precíz. A gömbfejnél kritikus pont a tömeg-terhelhetősége - ellenben univerzális megoldás, a panoráma és gimbal-fejek pedig madár és vad-fotózásra, illetve panoráma-képekhez kiválóak. Emellett léteznek speciális fejek is, például macro mélység-élességhez sín, vagy szög-állító precíz fej az égbolt sarkpontjának beállításához (csillag-fotózás).

Mennyit szánjunk rá?

Saját tapasztalatomból tudom, hogy 20.000 Ft körüli összeg alá nem érdemes menni hobbi-fotózásra sem, ugyanis az állvány vagy nehéz, vagy nem stabil, vagy olyan körülményes használni, hogy egy életre elveszi a kedvet a fotózástól állvánnyal. 

20-30.000 Ft körüli kategória kiváló kezdő állvány, otthoni projektekhez megfelelő, néhány utazáshoz is jól jöhet. 

60-80.000 Ft körüli állványok már hobbiprojektekhez is jó, illetve profi munkához is megfelelhet, azonban lehetnek még mindig hiányosságai a minőséget, extra funkciókat, vagy a szerelhetőségét illetően. 

100-150.000 Ft kategória az, ahol már igazán profi állványokat kapni, ezt már a ténylegesen elszánt fotósoknak ajánlom, nagyon erős indok kell ennyi pénzt kiadni egy nem elektronikai eszközre, hacsak nem használja az illető rendszeresen és célirányosan. 

A felső kategória 300-500.000 Ft köré is mehet, ez igazából már egy elit szint, amin nagyon keveseknek érdemes elgondolkozni, hiszen itt a 10+ éves vagy életfogytiglani  garancia, a korlátlan szerviz támogatás, végtelen variációs módosítások, és a precíz, magas minőség jellemző.

Linkek és márkák

Kezdő kategória

  1. K&F Concept - számos középkategóriás állvány elérhető carbon és alu anyagból, univerzális felhasználásra. Hasonló a felépítése, mint a Manfrotto állványoknak.
  2. Rollei 
    1. Compact traveller Nr.1 - kompakt könnyű és relatíve olcsó, van carbon és alu verzió. Sok stabilitást ne várjunk tőle.
    2. C6i - Egy fokkal masszívabb és komolyabb konstrukció, bár árában kezdő kategória, de minőség és funkcióiban vetekszik a haladó kategóriával.
  3. Vanguard - Egyszerű kezdő állványokat kínál, a haladó kategóriába is ad lehetőségeket, bár azon az áron vannak jobb alternatívák.
  4. Manfrotto Elements - kiváló kezdő és középhaladó állvány

Haladó kategória

  1. Manfrotto
    1. Manfrotto Beefree - 4 tagú carbon és alu univerzális állvány, a keresztbe csúsztatható gerinc miatt kiváló makrózni is.
  2. Benro
    1. Benro Rhino - masszív és könnyű 4 tagú állvány Gitzo mintájára, kiváló tájfotós állvány.
    2. Benro Tortoise - erős és könnyű 5 tagú állvány, inkább stúdió vagy utazó állványnak javasolt.
  3. 3 legged things - brit punk stílusú márka, közepes ár, sok funkció, egyszerű de színes kivitel és kiváló minőség jellemzi.
    1. Utazáshoz
    2. Tájkép
    3. Studió
    4. Univerzális
  4. Sirui
    1. Traveler 7C - Utazó könnyű állvány, a stabilitás rovására megy a kompakt forma
    2. Carbon AM-2 - Masszív 4 tagú állvány, kevesebb funkció, mint a Benro-n, de olcsóbb kivitel is.
  5. Rollei (drágább) - Lion Rock, masszív tájkép, vagy Traveler verzió utazásra

Felső kategória

  1. Kaiser - Titall Tripod - főleg tájfotózásra és studió munkákra javasolt eszközeik vannak
  2. Peak Design - Kiváló könnyű és kompakt utazó állvány, masszív, picire csukható, sok extra funkció (pl vázba rejtett telefon-tartó) - alu és carbon is elérhető
  3. Gitzo
    1. Traveler - egyik legjobb utazó állvány, bár ár-érték arányban jobbakat is találni a haladó kategóriában
    2. Mountaineer - a hegyi fotósok szent Grálja - ellenben eszméletlen magas árakon mozog.
Comments
* The email will not be published on the website.