9 min read
11 Apr
11Apr

Sokszor hallom a "kidolgoztam Photoshoppal" kifejezést. Gondoltam, ideje helyre tenni a szóhasználatot és adni egy kisebb betekintést, melyik szoftver mire való, mik az új alternatívák, minek mi az előnye/hátránya. ;)

Az Adobe Photoshop egy kép-manipulációs szoftver amely a rétegeken alapuló komplex munkafolyamatokat teszi lehetővé, menedzseli és segíti a fotós munkáját. Ha azt mondjuk, hogy a RAW kép ezzel volt kidolgozva, akkor sem a Photoshoppal történt, hanem az ugyanúgy Adobe által kínált Camera RAW bővítménnyel, amit automatikusan a Photoshop szoftverbe integrálnak. Ez alapvetően a Lightroom felületét és kép-feldogozási motorját használja fel alapul. De akkor már miért ne használjuk az eredetit, vagy legalább az erre a célra használt szoftvereket?

RAW kép-feldolgozó szoftverek

Lightroom

Adobe csomag része, legelterjedtebb RAW kidolgozó program. Erősen a képkidolgozásra fókuszálnak, mivel könnyedén lehet Photoshopba "átugrani" a képpel, majd vissza, így Adobe nem erőltetni teletömni funkciókkal, ellenben minden ami fontos és szükséges, kb megtalálható.
Létezik egy CC és egy Classic változata, míg a classic próbálja a "desktop" működést és a régi user interface-t megőrizni (bár a felhőintegrációt már beépítették), a CC irány a Creative Cloud felhővel szinkronizál és inkább a cross-platform megoldásra fókuszál mobileszközök között, ellenben emiatt kevesebb funkciót préseltek bele, mint a Classic verzióba. Szóval ha van Adobe előfizetésünk, az ahhoz kapott felhőbe lehet a képeket szinkronizálni vele és más eszközökön is elérni szerkesztésre, nem mellesleg a Bridge és Photoshop programok a csomag része és egy ökoszisztémában mműködnek. 

Capture One

A Capture One Pro egy kiterjedt képszerkesztő szoftver, amely hasonló az Adobe Lightroomhoz. Nincs szüksége külső beépülő modulra a RAW-fájlok natív szerkesztéséhez, és lehetővé teszi az exportálást számos formátumban, valamint az eredmény előnézetének megtekintését az exportálási művelet alkalmazása előtt.
Ez a nagy teljesítményű szoftver számos RAW formátumot képes megnyitni és szerkeszteni az összes főbb fényképezőgéptípusból. Lehetővé teszi a fehéregyensúly, a színek, az árnyékok, a csúcsfények, a görbék és a tisztaság szerkesztését – az összes elvárt képfunkciót, amelyet javítani szeretne a RAW-fotókon. Szerkessze RAW-ban, és exportálja fotóit JPEG, PSD vagy TIFF formátumba, hogy megoszthassa halhatatlan rajongóival. Mivel nincs Photoshop-párja, így a maszkolás, stílus-ecsetek, szín-szerkesztés és egyéb apróságokkal próbálja a Lightroom által kínált eszközcsomagot felül-licitálni. 

Darktable - ingyenes szoftver

A darktable egy nyílt forráskódú fényképezési munkafolyamat-alkalmazás és nyers fejlesztő. Virtuális világítóasztal és sötétkamra fotósok számára. Adatbázisban kezeli a digitális negatívokat, lehetővé teszi a megtekintésüket egy nagyítható világítóasztalon keresztül, és lehetővé teszi nyers képek készítését és javítását.

ON1 Photo RAW

Az ON1 Photo RAW talán a legteljesebb megoldás az itt található összes program közül, és a 2022-es verzió az eddigi legjobb, az új Sky Replacement AI-vel, az ON1 NoNoise AI integrálásával és a legújabb frissítéssel az ON1 ReSize integrálásával AI, korábban külön vásárolva. Van egy opcionális ON1 előfizetéses szolgáltatás is az Adobe-stílusú képmegosztáshoz és mobileszközökkel való szinkronizáláshoz.
Az ON1 Photo RAW 2022 beépített hibrid böngészési és katalogizálási modullal rendelkezik, amellyel problémamentesen felfedezheti képmappáit, de ha szüksége van rájuk, még hatékonyabb keresőeszközöket is kínál. Szerkesztési modulja van Fejlesztési, Effektusok, Portré és Helyi (beállítási) panelekkel, és az effektusok modul önmagában is rengeteg szűrőt tartalmaz, amelyek állíthatók, maszkolhatók és kombinálhatók a permutációk végtelen sorában. Különlegesen elképesztő trükköt mutat be: rétegeket, maszkolási és kompozíciós eszközöket épít be teljesen roncsolásmentes munkafolyamatába.

Luminar Neo

A Luminar Neo a Skylum mesterséges intelligencia által vezérelt képszerkesztő szoftvere. Nagy hangsúlyt fektet a mesterséges intelligencia effektusokra és „sablonokra” – amelyek folyamatosan frissülnek –, és automatikusan elemzi a képeket, és nagyszerű megjelenést javasol. A Luminar önálló alkalmazásként működik Windows és macOS rendszerrel, valamint beépülő modulként Adobe és Apple termékekhez.
Az AI Sky Replacement szűrő egészen kivételes (a fenti képünkhöz ezt használtuk), és portréjavító eszközei finomabbak és hatékonyabbak, mint valaha egy sokoldalú képszerkesztőben elvárható. A Luminar Neo használható önálló programként, vagy a Photoshop CC, a Lightroom Classic vagy az Apple Photos bővítményeként.

DXO PhotoLab

A DxO PhotoLab 6 egy nagyon erős és hatékony, "roncsolásmentes" fotóböngésző, nyers processzor és képszerkesztő. Laboratóriumi fejlesztésű lencsekorrekciói kiválóak, korrigálják az élek lágyságát is, új, továbbfejlesztett DeepPRIME XD feldolgozása látványos eredményt ad nagy ISO-értékű képekkel, új „beágyazott” Projects funkciója pedig sokkal jobb fotószervezővé teszi.
 Az összes beállítás módosítható, eltávolítható vagy hozzáadható a jövőben, és létrehozhat „virtuális másolatokat”, hogy kipróbálhassa a különböző beállításokat anélkül, hogy fizikailag meg kellene másolnia az eredeti fájlokat. Ha RAW fájlokkal dolgozik, és a legtisztább minőségre van szüksége, akkor ez ma talán a legjobb szerkesztő.

RawTherapie - még egy ingyenes megoldás

A RawTherapee egy nagy teljesítményű, több platformra kiterjedő nyers fotófeldolgozó rendszer, szabad szoftverként (GPLv3) adták ki. A digitális fényképezőgépek széles köréből származó nyers fájlok fejlesztésére készült, és a felhasználókat célozza meg, a lelkes újoncoktól, akik szeretnék bővíteni a digitális képalkotás működésével kapcsolatos ismereteiket, egészen a professzionális fotósokig.
A RawTherapee egy hatékony eszköztárat kínál, amellyel lenyűgöző fényképeket készíthet és bemutathatja kreativitását.

Lightroom vs. Capture One

Nemrégiben DPReview tartott egy tesztet a két szoftver között sebesség és minőségre különböző gépeken. Az eredmény alapján a különbség marginális, ettől függetlenül érdekességképpen megosztanám ezeket, mielőtt elveszne a DPReview rengetegében. 

Adobe Lightroom ClassicCapture One Pro 
ProPro
  • Gyorsabb a fájlok importálása és a szabványos előnézetek generálása
  • Lehetőséget ad 1:1 előnézetek generálására (ha van ideje)
  • Zökkenőmentes integráció az Adobe Photoshoppal és más CC-alkalmazásokkal
  • Robusztus felhőintegráció és kísérő mobilalkalmazások
  • Képes már a GPU gyorsításra
  • Gyorsabb az erősen szerkesztett fájlok exportálásakor
  • Jelentős GPU hardveres gyorsítással rendelkezik (akár párhuzamos GPU is)
  • Jobban optimalizálva az Apple Silicon M1/M2 előnyeinek kihasználására
  • Egyszeri vásárlásként is kapható (újabb funkciók nem jönnek frissítéssel)
  • Erős ipad-verzió, működő felhő-szinkronizáció és online Live View katalógusok
ContraContra
  • Nincs GPU-gyorsítás az importáláshoz, az előnézet létrehozásához és az exportáláshoz
  • Az exportálási sebesség erősen RAM-függő
  • Nem mindenki szereti az előfizetéses modellt...
  • Alacsony kategóriás hardver használata esetén a teljesítmény hasonló a Lightroomhoz
  • Limitáltabb felhőintegráció és kísérő mobilalkalmazás (még)
  • A profi kezelőfelület meredek tanulási görbével rendelkezik

Mivel az Import inkább CPU igényes, így Lightroom 10-50% gyorsabban képes importálni, ezzel ellentétben az exportálás GPU-val erőteljesebben teljesíthető, és a Capture One jelentős előnnyel rendelkezik ezen a területen. 

A jól ismert Adorama fotós bolt blogja az alábbi módon tesz hasonlatot a két szoftver között:

"A legtöbb fotós egyetért abban, hogy a Capture One képei filmszerűbbnek, természetesebbnek és valósághűbbnek tűnnek. Eközben a Lightroom szinte túl tökéletes – klinikai. Így, ha szeretné látni, hogy fényképei egyedi, finom különbséget mutatnak a többihez képest, a Capture One nagyon jól megadhatja a keresett előnyt...

...Összességében a Capture One és a Lightroom valóban professzionális, csúcskategóriás munkafolyamat-rendszereket kínál. A szerkesztési minőség kiváló, a funkciókészletek teljes értékűek és rendkívül fejlettek, a pénzbeli érték pedig kiváló egy dolgozó szakember számára. Ennek ellenére egyik alkalmazás sem tökéletes. Mindkettőnek vannak olyan hátrányai, amelyek miatt kevésbé előnyösek bizonyos típusú szakemberek vagy kezdők számára, akik a legolcsóbb megoldást keresik."

Kép-manipulációs szoftverek

Adobe Photoshop - Az ipar legjobb szabványos profi szerkesztőeszköze elfogadható áron 

Hatalmas ereje ellenére a Photoshop sima és egyszerűen használható a nagyon tiszta felületnek köszönhetően. A kijelölések, maszkok és rétegek támogatása páratlan, így a választott eszköz az összetett összetett képek készítéséhez. A legutóbbi AI-alapú frissítéseknek köszönhetően, jelenlkeg a legsokoldalúbb eszköz a piacon. Egyetlen hátránya a kizárólagos előfizetéses modell, ami egyeseknek nem feltétlen nyeri el tetszését.

Affinity Photo v2 - A legjobb ár-érték arányú szerkesztő szoftver. A Photoshop teljes ereje egyszeri áron

Panaszkodunk, hogy túl sok a Photoshop, amit nem csinál, de tény, hogy sok fotós számára ez a fajta old-school képszerkesztő pontosan az, amire szüksége van. Az Affinity Photo 2 pedig pontosan ugyanazt nyújtja, de előfizetés nélkül, egyetlen extra alacsony fizetéssel. Az Affinity Photo 2-t alacsony áron adják, de megvannak az eszközök és a funkciók, valamint az erő ahhoz, hogy versenyezzen a Photoshoppal.
Az Affinity Photo 2 a Serif szoftver eddigi leglenyűgözőbb verziója. Az új funkciók bizonyos esetekben figyelemre méltóak, annak ellenére, hogy a nyers fájlok hasznos képböngészője/katalógusa továbbra is hiányzik. De ha egy nagy teljesítményű Adobe-alternatívát keres, hihetetlenül jó ár-érték arányú örökös rendszerindítási licenccel, akkor ne keressen tovább.

GIMP - Az ingyenes alternatíva

A GIMP egy ingyenes professzionális képszerkesztő szoftver, amely egyszerűen letölthető és telepíthető a számítógépére. Számos funkcióval rendelkezik, amelyek segítenek a fényképek retusálásában, a fényképek kompozíciójában és a képjavításban. Beépített fájlkezelőt is tartalmaz.
A kezdő és professzionális fotószerkesztők egyaránt szeretni fogják a GIMP testre-szabható felületét, amely lehetővé teszi, hogy az igényeinek megfelelő szerkesztési környezetet teremtsen. Nemcsak a rendelkezésre álló eszközöket, hanem a munkaterület színét, a widgeteket és a widgetek távolságát is testre szabhatja.

Egyéb segéd-szoftverek

Portrait Pro - a retus zseni szoftver AI alapon

A PortraitPro a világ legjobb retusáló szoftvere. Mesterséges intelligencia segítségével a PortraitPro a portré bármely aspektusát javíthatja a természetesen gyönyörű eredmények érdekében.

  • Érzékeli az alany arcát, nemét és életkorát
  • Megkeresi az arcvonásokat, a bőrt, a hajat, a tárgyakat és a hátteret
  • Automatikusan retusálja a fényképeket
  • Teljesen állítható csúszkák a teljes retusáláshoz

Topaz AI - élesítés, zajtalanítás AI segítségével mesterfokon

"Élesítse, távolítsa el a zajt és növelje a fényképek felbontását a holnap technológiájával. A Topaz Photo AI javítja a képminőséget, így Ön a fotózás kreatív részére összpontosíthat." - állítja a fejlesztő cég Topaz Labs, és ami azt illető, tényleg egyedülálló és bámulatos a szoftver, ami egyébként önállóan vagy Photoshop/Lightroom-ba beépítve is működik.

Hugin - az ingyenes panorama stacker

A Hugin segítségével fényképekből mozaikot állíthat össze egy teljes, magával ragadó panorámává, összefűzhet bármilyen átfedő képsorozatot és még sok más.

Sequator - A csillagos égbolt képek stackelése, élesítése, zajtalanítása, fényszennyezés eltüntetése INGYEN!

Ha nem rendelkezik egyenlítői rögzítéssel, a nem elmosódott csillagképek rövid idejű expozícióba helyezésével az eredmény majdnem olyan lesz, mint egy egyenlítői rögzítés hosszú expozíciós felvételénél. A Sequator azonban megfelelően tudja szabályozni az expozíciót automatikus fényerővel vagy HDR-módú kimenettel, 16 bites TIFF-ben a további utófeldolgozás érdekében. Ezenkívül átlagos véletlenszerű zajok, nem pedig túlexponált fizikai egyenlítői tartókon.


Comments
* The email will not be published on the website.